Ποιους και γιατί ενοχλεί η διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας;

Ένα κείμενο του Νίκου Μόττα από το Ατεχνώς για την «άτιμη κουβανική αλληλεγγύη»

Η ανάδειξη της Κούβας σε χώρα-πρωταγωνίστρια της διεθνιστικής αλληλεγγύης εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 φαίνεται πως ενόχλησε αρκετούς.

Οι εικόνες των κουβανών γιατρών και νοσηλευτών στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, όπου βρέθηκαν προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, ήταν αρκετές για να ερεθίσουν τα αντικομμουνιστικά ένστικτα όσων βγάζουν σπυριά ακούγοντας τις λέξεις «σοσιαλισμός» και «διεθνιστική αλληλεγγύη».

Βάλθηκαν, λοιπόν, να αποδείξουν ότι η αποστολή κουβανικού ιατρικού προσωπικού σε λαούς που το έχουν ανάγκη δεν είναι πράξη αλληλεγγύης, αλλά κίνηση που εξυπηρετεί ιδιοτελείς οικονομικούς σκοπούς της Κούβας.

Τι λένε με λίγα λόγια; Ότι οι κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές που συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό δεν εργάζονται «τζάμπα» (μα είναι δυνατόν;) αλλά πληρώνονται (βρε τους άτιμους!) και μάλιστα το συντριπτικό ποσοστό των χρημάτων αυτών πηγαίνει στα κρατικά ταμεία της Κούβας.

Ενόσω το βραβείο Πούλιντζερ για τα σαϊνια αυτά της δημοσιογραφίας βρίσκεται καθ’ οδόν, επιτρέψτε μας να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα:

1. Ο αντικομμουνισμός τυφλώνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε κάποιοι να αραδιάζουν 3.500 λέξεις για να συκοφαντήσουν την Κούβα και τις ιατρικές της αποστολές στο εξωτερικό, χωρίς να αρθρώνουν όμως ούτε μια (1) λέξη για τον επί 60 σχεδόν χρόνια οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ!

Έτσι – μας λένε – η Κούβα «είναι φτωχή», είναι «τριτοκοσμική», οι κουβανοί «πεινάνε», οι κτιριακές τους υποδομές είναι «κακοσυντηρημένες». Το γεγονός ότι το απάνθρωπο αμερικανικό εμπάργκο και οι επικαιροποιήσεις-προσθήκες του (π.χ. νόμος Helms-Burton του 1996) έχει κοστίσει στη χώρα πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, έλλειψη σε πρώτες ύλες, καθημερινά βασικά αγαθά αλλά και ανυπολόγιστο κόστος και σε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί μάλλον ασήμαντη λεπτομέρεια για τους «αντικειμενικούς» συκοφάντες του σοσιαλισμού και της Κούβας. Τι κι’ αν επί 27 συναπτά έτη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τον αποκλεισμό στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ; Τι κι’ αν η ίδια η Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ έχει υιοθετήσει πληθώρα ψηφισμάτων ενάντια στη γενοκτονική αυτή πολιτική των ΗΠΑ;

2. Ισχυρίζονται ότι οι κουβανικές ιατρικές αποστολές στο εξωτερικό στοχεύουν στο να μετριαστεί η «ιδιαίτερα κακή διεθνή εικόνα» (sic) της χώρας εξαιτίας της… «συστηματικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επικαλούνται μάλιστα σχετικές εκθέσεις της «Διεθνούς Αμνηστίας».

Τα περί «συστηματικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα, όση και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Και εξηγούμαστε:

  • α) Κριτήριο για την τήρηση ή μη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους μιας χώρας δεν είναι οι εκθέσεις και η προπαγάνδα του State Department και της CIA, αλλά τα πραγματικά στοιχεία. Οι ετήσιες εκθέσεις της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης (Universal Periodic Review- UPR) του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μαρτυρούν την πραγματικότητα. Το 2013, για παράδειγμα, περισσότερες από 100 χώρες και 290 μη κυβερνητικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο κατέθεσαν στο πλαίσιο του UPR δηλώσεις στήριξης υπέρ της Κούβας.
  • β) Βασική πηγή των συκοφαντικών εκθέσεων περί «παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα είναι οι ομάδες των χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ «αντιφρονούντων». Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η περίφημη blogger Yoani Sanchez, γνωστή για τις στενές σχέσεις της με το αντι-κουβανικό πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ (γερουσιαστές Ρούμπιο, Μενέντεζ, Ρος Λετίνεν, κλπ) και τον ακροδεξιό εσμό της Λατινικής Αμερικής (βλέπε οικογένεια Μπολσονάρο). Άλλη περίπτωση είναι ο Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, επικεφαλής της αντεπαναστατικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Πατριωτική Ένωση της Κούβας» που έχει χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, μέσω του διαβόητου NED (Εθνικό ταμείο για τη Δημοκρατία).
Εκαστος εφ’ ω ετάχθη: Κουβανοί γιατροί στην Ιταλία και (δεξιά) αμερικανοί πεζοναύτες στο Αφγανιστάν ποζάροντας με την σημαία των SS…

3. Οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν οι κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές στο εξωτερικό γίνονται… επί πληρωμή. Διόλου τυχαία, πρόκειται για αναπαραγωγή του ίδιου επιχειρήματος που διοχετεύει εδώ και κάμποσες εβδομάδες στο Διεθνή Τύπο το αμερικανικό ΥΠΕΞ, μέσω του «Γραφείου Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας (DRL)».

Τρία σχόλια επ’ αυτού:

  • α) Το κουβανικό ιατρικό προσωπικό που συμμετέχει σε αποστολές στο εξωτερικό πράγματι πληρώνεται για τις υπηρεσίες του. Και, πράγματι, η πλειοψηφία των χρημάτων αυτών πηγαίνει στα κρατικά ταμεία της Κούβας. Βλέπετε, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στον καπιταλισμό όπου ο καθένας κοιτάει το «τομάρι του» και την τσέπη του, στην σοσιαλιστική Κούβα υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη. Εκεί ο επιστήμονας, ο γιατρός δεν είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας που κοιτάει να πλουτίσει μέσω της επιστήμης του, αλλά να προσφέρει στο συλλογικό καλό. Αυτή η αντίληψη είναι δυσνόητη, αλλά κυρίως δυσκολοχώνευτη, για όσους έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο του ατομικισμού που ενσταλάζουν στον άνθρωπο οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.
  • β) Ισχύει, πράγματι, ότι ο καθένας πουλάει ό,τι έχει. Ιατρικές υπηρεσίες η Κούβα, βόμβες και πυραύλους στα κεφάλια των λαών οι ΗΠΑ-ΕΕ.
  • γ) Εμπεριέχει, μήπως, ιδιοτέλεια εκ μέρους της Κούβας και η άδεια ελλιμενισμού του βρετανικού κρουαζιερόπλοιου «MS Braemar», που στις 18 Μάρτη 2020 έδεσε στο λιμάνι της Αβάνας; Θυμίζουμε ότι το βρετανικό πλοίο, με περίπου 1000 επιβαίνοντες, αναζητούσε για μέρες λιμάνι στην Καραϊβική καθώς είχαν εντοπιστεί ασθενείς με κορωνοϊό που έπρεπε το συντομότερο να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Ενώ 10 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και χώρες-μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, αρνήθηκαν να το δεχτούν, η Κούβα έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη δίνοντας άδεια για τον ελλιμενισμό του πλοίου στην Αβάνα. Η ίδια η κυβέρνηση της Βρετανίας, που δεν φημίζεται για την θετική της στάση απέναντι στην Κούβα, εξέφρασε δημόσια δια μέσου του ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ τις ευχαριστίες της στην Κούβα για την πράξη αυτή.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις ενάντια στην Κούβα γίνονται υπό το μανδύα της δήθεν «αμεροληψίας», της «αντικειμενικής έρευνας» (βλέπε Ελληνικά Hoaxes) που βλέπει, υποτίθεται, από ουδέτερη σκοπιά τα γεγονότα. Πρόκειται, ασφαλώς, για μέγιστη αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από τα ταξικά συμφέροντα, δημοσιογραφία.

Τους ενοχλεί ότι η μικρή, σοσιαλιστική Κούβα, παρά τα μεγάλα εμπόδια, τις δυσκολίες, τα στραβοπατήματα, δεν έσκυψε το κεφάλι.

Αδυνατούν να χωνέψουν ότι σήμερα, εν μέσω πανδημίας, η Κούβα αναδεικνύεται σε παράδειγμα διεθνιστικής αλληλεγγύης προς άλλους λαούς, την ίδια στιγμή που στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, σκάβουν ομαδικούς τάφους για να θάψουν τους νεκρούς. Στην ίδια μητρόπολη του καπιταλισμού όπου, μεταξύ άλλων, 17χρονος πέθανε επειδή δεν είχε ασφάλεια και που οι άστεγοι στο Λας Βέγκας κοιμούνται στα πάρκινγκ.

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 17/04/2020, in Αλληλεγγύη, Κόσμος, Κορωνοϊός, Πολιτική and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: