Αλέκος Παναγούλης. Ο άνθρωπος που περιφρόνησε τους βασανιστές του… [φωτογραφίες και βίντεο]

Αφιερωμένο στον Τρανό μου

  • Κείμενα από Μηχανή του Χρόνου εδώ και εδώ
  • Φωτογραφίες, βίντεο και τραγούδια από kyan

panagoulis-alekos-1

«Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο» είχε πει ο Αλέξανδρος Παναγούλης μετά την απόπειρα κατά του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε φριχτά. Ποτέ όμως δεν έπαψε να ονειρεύεται την ελευθερία του.

Για την απόπειρα δολοφονίας του απριλιανού δικτάτορα συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τα βασανιστήρια ήταν πρωτοφανή σε αγριότητα κυρίως α από τον ταγματάρχη της ΕΣΑ Θεόδωρο Θεοφιλογιαννάκο. Συνεχίστηκαν μέχρι να δικαστεί. Στη δίκη εμφανίστηκε καταπονημένος αλλά δεν είχε κατονομάσει κανέναν συνεργό του. Ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την επίθεση και καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο δις εις θάνατον. Παρά τις πιέσεις του δικηγόρου να αιτηθεί χάρη εκείνος αρνήθηκε. Σύντομα οι διεθνείς αντιδράσεις κατά της εκτέλεσης του πήραν μεγάλες διαστάσεις. Τελικά η εκτέλεση αναβλήθηκε και ο Παναγούλης οδηγήθηκε στις φυλακές του Μπογιατίου στον Αγ. Στέφανο Αττικής.

Η πρώτη απόδραση

Από εκεί για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 1969, προσπάθησε να δραπετεύσει με την ανέλπιστη βοήθεια του στρατιώτη Γιώργου Μωράκη, o οποίος του άνοιξε το κελί και του έδωσε μια στολή εξόδου. Έφυγαν μαζί πηδώντας τη μάντρα. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της γραμμής με κατεύθυνση την Αθήνα. Ωστόσο τέσσερις μέρες μετά την απόδραση συνελήφθη και οδηγήθηκε πάλι στο Μπογιάτι. Ο Παναγούλης είχε πει: «Με συνέλαβαν στο σπίτι ενός προδότη, του Τάκη Πατίτσα. Αυτός ο Πατίτσας είχε επαφές με την Ελληνική Αντίσταση από το 1967. Δούλευε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο και μας είχε εφοδιάσει με μερικά κλεμμένα διαβατήρια». Ο Πατίτσας έλαβε 500 χιλιάδες δραχμές για να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του στην Αστυνομία.

panagoulis-alekos-2

Η δεύτερη απόπειρα απόδρασης

Ο Παναγούλης επέστρεψε στο κελί, αλλά σκέφτηκε ένα νέο τρόπο απόδρασης. Ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα να τοποθετηθεί μια τουαλέτα με καζανάκι στο κελί του. Το αίτημα ικανοποιήθηκε. Ο Παναγούλης ξεκίνησε να σκάβει τον τοίχο με ένα κουτάλι και να εξαφανίζει το χώμα στην τουαλέτα, τραβώντας το καζανάκι. Στις 18 Νοεμβρίου του 1969, καταφέρνει να ανοίξει τρύπα και να βγει. Έξω όμως τον περίμενε ο Διευθυντής των Φυλακών Νικόλαος Ζαχαράκης. Έδωσε εντολή να τον ξυλοκοπήσουν άγρια και να τον επιστρέψουν στο κελί του. Τον Φεβρουάριο του 1970, ο Παναγούλης μεταφέρεται σε νέο κελί, ειδικά κατασκευασμένο για εκείνον. Οι διαστάσεις του 3 Χ 1,5 μέτρα. Το μισό βρίσκεται μέσα στη γη. Ουσιαστικά τον «ενταφίασαν».

Η τρίτη απόπειρα απόδρασης

Ο Παναγούλης δεν έπαψε να ονειρεύεται την ελευθερία του. Προσπάθησε και πάλι να αποδράσει αυτή τη φορά με τη βοήθεια του δεσμοφύλακα στο Μπογιάτι Κώστα Μπεκάκου. Στη σχεδιαζόμενη απόδραση συμμετέχει ο ασκούμενος δικηγόρος Κώστας Ανδρουτσόπουλος, αλλά και η Αμαλία Φλέμινγκ. Μέσα σε ένα βιβλίο που του δίνει η μητέρα του, κρύβουν λεπτά σιδηροπρίονα. Κι ενώ όλα είναι έτοιμα για την απόδραση, μια άλλη απόδραση του συναγωνιστή του Νίκου Ζαμπέλη στις φυλακές Αίγινας σημαίνει παντού συναγερμό. Δίνουν εντολή να ψάξουν και τον Παναγούλη. Ψάχνουν το κελί του και βρίσκουν τα πριονισμένα σίδερα. Αυτό κάνει του δεσμώτες του έξαλλους και τον ξυλοκοπούν ανελέητα.

panagoulis-alekos-4

Ο Αλέκος Παναγούλης μαζί με την μητέρα του έξω από το στρατόπεδο Μπογιατίου όταν απελευθερώθηκε

Η τέταρτη απόπειρα

Στις 26 Ιουλίου τον μετέφεραν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΚΕΣΑ) στο Γουδί. Εκεί τον έκλεισαν σε ένα κελί 2,5 επί 2,5 και με συνεχή φρουρά 16 στρατιώτες της ΕΣΑ. Για έξι μήνες, δεν βγήκε ούτε μία φορά έξω. Για να μην τρελαθεί περπατούσε μέσα στο κελί του για να μη χάσει το βηματισμό του. Εκεί γνώρισε τον δεκανέα Δημήτρη Στάικο με τον οποίο μιλούσε από το παράθυρο του κελιού του. Δέκα μέρες μετά την πρώτη τους συζήτηση, ο Παναγούλης τον έπεισε να τον βοηθήσει να δραπετεύσει….

«Το σχέδιο που μου είχε προτείνει ήταν τρομερά δύσκολο. Έπρεπε να ρίξουμε χλωροφόρμιο στους φρουρούς και να πείσω τον σκοπό που φύλαγε ότι είμαι ο δεκανέας αλλαγής για να με αφήσει να περάσω. Έπρεπε να περάσουμε πέντε σκοπούς για να μπορέσουμε να φύγουμε από το ΚΕΣΑ. Στη συνέχεια θα πηγαίναμε από την πίσω μεριά που βρίσκεται άλλος σκοπός θα τον απασχολούσα εγώ και ο Αλέκος θα του έδινε μία κοφτή από πίσω για να μείνει αναίσθητος. Τον τέταρτο σκοπό θα τον εξουδετερώναμε με τον ίδιο τρόπο. Ο πέμπτος ήταν λίγο πιο μακριά και ίσως να μην μας αντιλαμβανόταν», είχε περιγράψει ο Δημήτρης Στάικος σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη….

Η προδοσία του δεκανέα

Την απόδραση θα βοηθούσαν οι φίλοι του Παναγούλη. Βράδυ 30ης προς 31 Αυγούστου του 1971, ο Ανδρουτσόπουλος μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς John Skelton και Αθηνά Ψυχογιού περίμεναν τον Παναγούλη έξω από το ΚΕΣΑ. Η Φλέμινγκ τους περίμενε στο τέλος της Μεσογείων, ώστε να επιβιβάσει τον Παναγούλη στο αυτοκίνητό της. Όμως ο Στάικος τους πρόδωσε. Τα αμάξια των χουντικών τους περικύκλωσαν. Ο διαβότητος διοικητής του ΕΑΤ ΕΣΑ ταγματάρχης Χατζηζήσης με τους άνδρες του τους συνέλαβαν όλους….

Ένα μήνα μετά τη σύλληψη τους, δικάστηκαν στο Στρατοδικείο. Η Ψυχογιού και ο Ανδρουτσόπουλος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 14 μηνών, ενώ η Φλέμινγκ σε 16. Ο Σκέλτον δεν εξέτισε την ποινή και επέστρεψε στην Αμερική. Τον Αύγουστο του 1973 ο Παναγούλης μετά από 4,5 χρόνια φυλάκισης και φριχτών βασανιστηρίων απελευθερώθηκε βάση της γενικής αμνηστίας που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους. «Δεν ζήτησα εγώ τη χάρη. Μου την επέβαλλαν εκείνοι. Εγώ είμαι έτοιμος να γυρίσω ξανά στη φυλακή, και τώρα αμέσως», είπε στην ιταλίδα δημοσιογράφο Οριάνα φαλάτσι….

panagoulis-alekos-5-troxaio

Το πράσινο Fiat Mirafiori, το οποίο του είχε κάνει δώρο η σύντροφός του, Οριάνα Φαλάτσι λίγο μετά την σύγκρουση

Το αυτοκινητιστικό δυστύχημα του Παναγούλη την Πρωτομαγιά του 1976. Σκοτώθηκε πριν αποκαλύψει σχέσεις πολιτικών με τη χούντα…

Χαράματα Πρωτομαγιάς του 1976 ο Αλέκος Παναγούλης σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Πριν από λίγα χρόνια είχε κάνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Απέτυχε και βασανίστηκε από τους χουντικούς. «Ήταν ο μοναδικός που δεν υπέκυψε. Ο μοναδικός που δεν λύγισε ποτέ., δήλωνε ένας από τους βασανιστές του, ο Θεοφιλογιαννάκος. Δεν έσπασε. Δεν κατέδωσε τους συντρόφους του.

1η Μαιου 1976 ο πολιτικός και αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών Αλέκος Παναγούλης οδηγούσε επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης με προορισμό φιλικό σπίτι του στη Γλυφάδα, όπου θα γιόρταζε την πρωτομαγιά. Επέβαινε σε ένα πράσινο Fiat Mirafiori, το οποίο του είχε κάνει δώρο η σύντροφός του, Οριάνα Φαλάτσι. Έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δίπλα του υπήρχαν ένα ή δύο αυτοκίνητα, που έμοιαζαν να κάνουν κόντρα μαζί του. Ο Παναγούλης έχασε τον έλεγχο και καρφώθηκε σε ένα υπόγειο κατάστημα επί της λεωφόρου, κάθετα στην πορεία του. Μέσα σε λίγα λεπτά ξεψύχησε….

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του φτάνει στην Αθήνα η σύντροφος του Αλέκου Παναγούλη και διάσημη Ιταλίδα δημοσιογράφος, Οριάνα Φαλάσι. «Ήταν το ίδιο σαν να ήθελα να ζεστάνω ένα μαρμάρινο άγαλμα με το σχήμα, τα χαρακτηριστικά και τη θύμηση αυτού που ήσουν ως πριν από δεκαεφτά ώρες, και μια ανίσχυρη οργή με διαπέρασε, μια βεβαιότητα με τη γεύση του μίσους: δεν σε είχαν σκοτώσει τυχαία, δεν σε είχαν σκοτώσει από λάθος, σε είχαν σκοτώσει για να μην τους ενοχλείς πια», γράφει στο βιβλίο «Ένας άντρας», που αφιέρωσε στον Αλέκο Παναγούλη.

Οι εκδοχές του θανάτου

Στις 3 Μαιου ένας 31χρονος βιοτέχνης, ο Μιχάλης Στέφας, εμφανίστηκε στην Αστυνομία και δήλωσε ότι προκάλεσε χωρίς δόλο το ατύχημα με ένα ξαφνικό φρενάρισμά του, το οποίο λόγω μεγάλης ταχύτητας ο Παναγούλης δεν μπόρεσε να αποφύγει, επιβεβαιώνοντας την εκδοχή του δυστυχήματος. Ο αυτόκλητος Στέφας παρουσιάστηκε από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ως μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού «Ρήγα Φεραίου». Ωστόσο, ο εισαγγελέας της υπόθεσης Δημήτρης Τσεβάς μιλούσε στην αρχή για εγκληματική ενέργεια: «Ερευνάται η υπόθεσις προς πάσα κατεύθυνσιν και αφήνει μεγάλα λογικά περιθώρια στην πιθανότητα της εγκληματικής ενέργειας. Είναι περίεργο τροχαίο ατύχημα. Τόσο περίεργο, ώστε να μην μπορεί κανείς να υποστηρίξει λογικώς ότι είναι ατύχημα»….

Η κηδεία του έγινε στις 5 Μαΐου με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου να διαμαρτύρεται κατά του Αβέρωφ και να κραυγάζει για τον Παναγούλης «Ζει». Στην κηδεία δεν παραστάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ ούτε οι ένοπλες δυνάμεις δεν έστειλαν επίσημο εκπρόσωπο.

panagoulis-alekos-7-apokalipsis-nea

Ο φάκελος ΕΣΑ δεν άνοιξε ποτέ

Ο Αλέκος Παναγούλης πέθανε λίγες μέρες αφότου είχε παραιτηθεί από βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και ενώ ετοιμαζόταν να προβεί σε αποκαλύψεις για τις σχέσεις κορυφαίων πολιτικών με τη Χούντα. Είχε στα χέρια του μέρος του αρχείου του Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας, το οποίο δρούσε ως κύριο σώμα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ο Παναγούλης είχε επίτηδες συνάψει σχέση με τη γυναίκα του αρχιβασανιστή του Νικόλα Χατζηζήση, για να συλλέξει με αυτόν τον τρόπο μέρος των αρχείων της ΕΣΑ που η ίδια κατείχε στα χέρια της. Σύμφωνα με τη Φαλάτσι, ανακάλυψε εκεί έγγραφα που ενοχοποιούν πολιτικούς για σχέσεις με τη Χούντα. Οι δημοσιεύσεις ξεκίνησαν, αλλά σταμάτησαν γρήγορα λίγες ημέρες μετά, εξαιτίας απαγορευτικής εντολής του επιτρόπου του στρατοδικείου Μιχάλη Ζούβελου. Η απαγόρευσή τους δημιούργησε σύγκρουση μεταξύ του Παναγούλη και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο φάκελος των αποκαλύψεων δεν άνοιξε….

Ο Παναγούλης έχασε τη ζωή τους στη 1η Μαιού 1976. «Τα Νέα» έγραφαν: «Σκότωσαν τον Παναγούλη για να μην κάνει αποκαλύψεις». Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες μιλούσαν για δυστύχημα, υιοθετώντας τη θέση της κυβέρνησης. Για το θάνατο του υπήρξε δικαστική απόφαση. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του το δικαστήριο συμπέρανε ότι επρόκειτο για αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο Στέφας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 μηνών και η ποινή εξαγοράστηκε προς 150 δρχ. την ημέρα και σε πρόστιμο 3.000 δραχμών. Η οικογένεια Παναγούλη μίλησε για παρωδία και αποχώρησε από το δικαστήριο.

Ο θάνατος του ενέπνευσε τραγούδια του Θεοδωράκη

Ο θάνατος του Παναγούλη ενέπνευσε το Θεοδωράκη να γράψει δύο τραγούδια, το «Κόκκινο τριαντάφυλλο», «Εκείνος ήταν μόνος». «Μέσα στο Μάη σκοτώθηκες, το αίμα σου μαβί, έβαψε μαύρο τον ουρανό, κόκκινο τον καιρό.», έγραφε ο Θεοδωράκης. Ο συνθέτης ακόμη μελοποίησε και ποιήματα του Αλέκου Παναγούλη, τα οποία έγραφε στη φυλακή του. Έβρισκε διέξοδο στην ποίηση και ακόμα και όταν του κατάσχεσαν κάθε γραφική ύλη, εκείνος χρησιμοποίησε για μελάνι το αίμα του και για χαρτί τους τοίχους του κελιού-τάφου του. «Οι πρώτοι νεκροί», Στην Ελλάδα σήμερα» και «Στον Νικηφόρο Μανδηλαρά», είναι ποιήματα του Παναγούλη που μελοποιήθηκαν από τον Θεοδωράκη….

 

 

 

panagoulis-alekos-6-kideia

Η κηδεία του Παναγούλη μετατράπηκε σε ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο…

Ακολουθούν το Εκπομπή-αφιέρωμα στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ, η οποία περιλαμβάνει συνέντευξη που παραχώρησε, με κάθε μυστικότητα, ο Α. ΠΑΠΑΓΟΥΛΗΣ στον Ιταλό δημοσιογράφο SILVANO AGOSTI λίγες μέρες μετά την αμνήστευση που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατουμένους στις 21/8/1973. To πολύτιμο αυτό ντοκουμέντο παραχωρήθηκε από τον S. AGOSTI στην ΕΡΤ. Πριν την προβολή του παρατίθενται χρονολογικά τα γεγονότα-σταθμοί της αντιδικτατορικής δράσης του μεγάλου αγωνιστή, όπως η λιποταξία του από το στράτευμα μετά την επιβολή της χούντας, η ίδρυση της οργάνωσης Ελληνική Αντίσταση και η στήριξη της ένοπλης πάλης κατά του απριλιανού καθεστώτος. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ τον Αύγουστο του 1968, που οδήγησε στη σύλληψη και καταδίκη του δις εις θάνατον από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, καθώς και στον «εντοιχισμό του» για τεσσεράμισι χρόνια στις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου. Έπεται αναφορά στην εκλογή του ως βουλευτή με την Ένωση Κέντρου το 1974 και, τέλος, στον μυστηριώδη θάνατό του σε τροχαίο, την Πρωτομαγιά του 1976. Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στον S. AGOSTI μετά την αμνήστευσή του τον Αύγουστο του 1973, στην οποία αφηγείται την περιπέτεια της φυλάκισής του και τις άθλιες συνθήκες εγκλεισμού του, δίνοντας λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια που υπέστη και τις μεθόδους βασανισμού που χρησιμοποιούσε η χούντα. Εκτός από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ, μιλά η μητέρα του ΑΘΗΝΑ, ο συναγωνιστής του ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΩΤΑΣ, ο δεσμοφύλακας ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΚΗΣ, που τον συνέτρεξε στην απόδρασή του από τις φυλακές το 1969, και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ, που αμνηστεύτηκε επίσης το 1973. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται πλάνο από την Πολυκλινική Αθηνών όπου μεταφέρθηκε, θύμα των βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ, στο οποίο μιλά η γυναίκα του ΧΡΙΣΤΙΝΑ.

 

Τα δυο τραγουδια που έγραψε ο Θεωδοράκης για τον Παναγούλη

Και τα τρία μελεποιημένα ποιήματα του Αλέκου Παναγούλη από τον Μίκη Θεοδωράκη σε πρώτη εκτέλεση της Μαρίας Φαραντούρη στον δίσκο «Τα τραγούδια του Αγώνα» το 1974

Πάλης ξεκίνημα

νέοι αγώνες

οδηγοί της ελπίδας

οι πρώτοι νεκροί.

Όχι άλλα δάκρυα

κλείσαν οι τάφοι

λευτεριάς λίπασμα

οι πρώτοι νεκροί.

Λουλούδι φωτιάς

βγαίνει στους τάφους

μήνυμα στέλνουν

οι πρώτοι νεκροί.

Απάντηση θα πάρουν

ενότητα κι αγώνα

για νά ‘βρουν ανάπαυση

οι πρώτοι νεκροί.

Σβησμένη φλόγα, που πάντα καίει

Σκέπασμα τάφου χωρίς νεκρούς.

Μάτια κλαμένα που σε κοιτάνε

σκέψεις κρυμμένες σε προσκαλούν.

Πίστη κι ελπίδα χαροπαλεύουν

πνεύμα κι αλήθεια στις φυλακές.

Άγιες προσπάθειες ναυαγισμένες

φωνές ανθρώπων σε προσκαλούν.

Σπόρος οργής πέφτει στο χώμα

μήνυμα πάλης τρέφει φτερά

σπίθα φεγγίζει μεσ’ στο σκοτάδι

νέοι αγώνες σε προσκαλούν.

Μαθάινοντας τον θάνατό σου δεν μπόρεσα να κλάψω.

Στριφογύριζα στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Θυμόμουνα την τελευταία μας συνάντηση.

Δε θα τολμήσουν, έλεγες. Δεν έχουν άλλο δρόμο, σ’ απαντούσα.

Αυτός ο δρόμος θά `ναι ο τάφος τους, φώναζες με πίστη.

Ναι, Νικηφόρε, θά `ναι ο τάφος τους.

Αυτή την υπόσχεση σου δίνουμε αντί για μνημόσυνο.

Λίγες πληροφορίες για τον Νικηφόρο Μανδηλαρά από wikipedia

Αφιερωμένο στον Τρανό μου

  • Κείμενα από Μηχανή του Χρόνου εδώ και εδώ
  • Φωτογραφίες, βίντεο και τραγούδια από kyan

 

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 18/05/2020, in Αφιερώματα, Δικαιοσύνη, ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ, Κρατικές Δολοφονίες, Πολιτική and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: