Παραδόθηκε στη βρετανική αστυνομία και συνελήφθη ο Julian Assange του Wikileaks

Τη σύλληψη του ιδρυτή του Wikileaks, Julian Assange, επιβεβαίωσε η Σκότλαντ Γιαρντ. Νωρίτερα, ο δικηγόρος του είχε ανακοινώσει την πρόθεση του πελάτη του να παραδοθεί στις βρετανικές Αρχές. Εναντίον του Assange εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης μετά από αίτημα της Σουηδίας, που κατηγορεί τον δημιουργό του Wikileaks για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό.

Ο Assange, που τις τελευταίες ημέρες διέμενε στη ΝΑ Αγγλία, αναμένεται να οδηγηθεί σε δικαστήριο που θα εξετάσει το αίτημα για έκδοσή του στη Σουηδία. Πιθανότατα θα ζητήθει η απόρριψη του αιτήματος, καθώς -όπως λένε οι νομικοί του εκπρόσωποι- είναι πιθανό αντί της Σουηδίας να παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση από το Wikileaks διαβαθμισμένων τηλεγγραφημάτων από διάφορες πρεσβείες τους, καθώς και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως ο λογαριασμός του Wikileaks στο twitter έχει «σιγήσει» από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες περί σύλληψης του Assange. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες εκτιμώντας πως οι διώξεις  υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.

Η ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ

Αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας συνέλαβαν σήμερα το πρωί τον ύποπτο για βιασμό Julian Assange για λογαριασμό των σουηδικών αρχών.

Ο Julian Assange, 39 ετών συνελήφθη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνουν σήμερα στις 9.30 π.μ.

Κατηγορείται από τις σουηδικές αρχές για μία υπόθεση παράνομου εξαναγκασμού, δύο υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και μία υπόθεση βιασμού, οι οποίες όλες φέρεται ότι διεπράχθησαν τον Αύγουστο του 2010.

Ο Assange πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο της πόλης του Γουεστμίνστερ.

Πηγές: Guardian, ΑΠΕ

Posted on 07/12/2010, in Ανεξαρτησία στην κοινωνία, Δικαιοσύνη, Ιντερνετ - Τεχνολογία, Κόσμος, Κοινωνία, Νομοθεσία, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Το βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε στον Julian Assange τη δυνατότητα καταβολής χρηματικής εγγύησης για να αφεθεί ελεύθερος, με αποτέλεσμα ο 39χρονος να κριθεί προφυλακιστέος, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ακροαματική διαδικασία.

    Η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί «παρωδία», μιας και σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθαρίζεται ότι το κατηγορητήριο δε μιλάει πουθενά για βιασμό, όπως έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, αλλά για «σεξ εξαπίνης», κάτι που αποτελεί πλημμέλημα στη Σουηδία και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 715 ευρώ.

    Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούν τη σεξουαλική πράξη χωρίς προφυλακτικό, ενώ η μία από τις δύο αναφέρει ότι ο Assange χρησιμοποίησε τέτοιο, αλλά δε φρόντισε να το αντικαταστήσει όταν έσπασε κατά τη διάρκεια της πράξης!

    Σε σχόλιο του στο Twitter, ο 39χρονος Αυστραλός ξεκαθάρισε ότι οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι έτσι κι αλλιώς «αβάσιμες», ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενοχλητικό» το γεγονός ότι εμφανίζονται σε αυτή τη συγκυρία.

    Μου αρέσει!

  2. Τον φάγανε τελικά…

    Μου αρέσει!

  1. Παράθεμα: Wikileaks και Julian Assange – Χρήσιμες πληροφορίες και ιστορικό « Επισκιασις

Σχολιάστε