Ο καπιταλισμός δεν αστειεύεται – Τράπεζες απειλούν με κατάσχεση της Εγνατίας Οδού

Αναξιόπιστη στις σχέσεις της με τις τράπεζες εμφανίζεται η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», όπως προκύπτει από εξώδικο που απέστειλε η Εμπορική Τράπεζα προς τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας. «Συστηματικά και κακόπιστα κώφευε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο και η τράπεζα θέτει προθεσμία δέκα ημερών για να καλυφθούν οι καθυστερούμενες δανειακές υποχρεώσεις και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μετά το πέρας απράκτου της προθεσμίας, προτιθέμεθα να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας για τη νομότυπη καταγγελία της συμβάσεως και για την, διά αναγκαστικής εκτέλεσης, είσπραξης της οφειλής μας». Μια απειλή που, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Υποδομών, φθάνει έως την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Εγνατίας, ακόμη και τμημάτων του αυτοκινητόδρομου!

Αποκαλύπτεται όμως ότι η κρατική εταιρεία ακολουθούσε «μπαταχτσίδικη» τακτική και προς άλλες δύο τράπεζες, την Πειραιώς και την Αγροτική, καθώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα δάνεια, που είχαν συναφθεί με τα τρία πιστωτικά ιδρύματα κατά την περίοδο 2007-8 για τη χρηματοδότηση των έργων, είχαν ως ενέχυρο μελλοντικά έσοδα από διόδια (Πειραιώς και Αγροτική) και αναμενόμενες εισπράξεις από ΦΠΑ (Ταμιευτήριο). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εγνατία δεν ήταν συνεπής ούτε σε αυτές τις υποχρεώσεις της και γι’ αυτό έχει δεχθεί εξώδικα ή άλλες νομικές οχλήσεις από τους πιστωτικούς οργανισμούς.

Για τη συνέχεια πατήστε στο

Να σημειωθεί ότι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της Εγνατίας ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που έως τώρα δεν εμφανίζονται στο δημόσιο έλλειμμα, αλλά θα αναγράφονται υποχρεωτικά από την 1/1/2011. Προστιθέμενο στα δάνεια της επίσης κρατικής «Αττικό Μετρό», που είναι 1,6 δισ. ευρώ, θα «φουσκώσουν» το έλλειμμα της χώρας κατά 1% σε σχέση με το ΑΕΠ!

Η Εγνατία, επιπλέον, πρόκειται να παραπεμφθεί από την Κομισιόν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί καθυστέρησε, προφανώς λόγω πολιτικού κόστους, να εγκαταστήσει σύστημα διοδίων στην Εγνατία, με βάση το πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ε.Ε., που καλύπτει το 60% του κόστους...

Πηγή : enet via Επίκαρο).

Eιλικρινά, μου είναι αδιανόητο να αντιληφθώ την «παχυδερμοσύνη» των υπευθύνων! Βέβαια, η εμπορική τράπεζα αναφέρει στο εξώδικό της ότι η η διοίκηση της κρατικής εταιρίας «Συστηματικά και κακόπιστα κώφευε»…αν αυτό δεν στοχοποιεί πολιτικό, τότε τι;

Κυβερνήσεις κωφάλαλων… Άλλοι δε μιλούν, άλλοι δεν ακούν….

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 08/08/2010, in Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε