Η ιστορία των Skinheads

Οι περισότεροι άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά στον όρο «skinhead».Ως μία πολιτισμική οργάνωση,οι skinheads αντιμετωπίζονται ως ηλίθιοι, βίαιοι και ρατσιστές. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πολλοί αναμείχθηκαν σε ακροδεξιές και ρατσιστικές οργανώσεις, αλλά η προέλευση τους ήταν πολύ πιο συνδεδεμένη με πολυφυλετικά κινήματα της εργατικής τάξης από κάθε είδους θεωρίες περί λευκής ράτσας.

Η κουλτούρα των «skinheads» αναδύεται ως αποτέλεσμα δύο διαφορετικών συμπεριφορών στη κουλτούρα και την κοινωνία της Βρετανίας στης αρχές της δεκαετίας του εξήντα. Το πρώτο ρεύμα το οποίο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην Βρετανική νεολαία άρχισε να διαιρείται σε διάφορες φατριές. Καθώς η μεσαία τάξη είχε πρόσβαση στις διάφορες ανέσεις της εποχής, η εργατική τάξη είχε πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Το ευρύ καταναλωτικό σκηνικό που επικρατούσε υπονόμευε την ανικανότητα της εργατικής τάξης να πάρει μέρος σε αυτό. Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση ενός «σκληρού τρόπου ζωής», που τους ανάγκασε να ξεχωρίσουν απο τον κοινωνικό περίγυρο -έτσι ξυρίσαν το κεφάλι τους, φόρεσαν στενά jeans, τιράντες και εργατικές μπότες.

Για τη συνέχεια πατήστε στο

Αυτό το είδος ντυσίματος στηριζόταν στην τυπική ενδυμασία ενός Βρετανού εργάτη εκείνη την περίοδο, με σκοπό να τους κάνει να ξεχωρίσουν απο τους συντηριτικούς και απο τους (μεσαίας τάξης) χίπιδες της γενίας τους. Όλο αυτό ήταν προϊόν μιας ενσυνείδητης προσπάθειας της νεανικής εργατικής τάξης να διαδραματίσει και να αποφασίσει την οριακή της θέση σε μια ιεραρχική κοινωνία.

Τον ίδιο καιρό, υπήρξε μια εισροή μεταναστών απο την Jamaica στο Λονδίνο. Φέρνοντας μαζί τους την κουλτούρα της χώρας τους, τη ρέγκε και τη σκά. Πολλοί από αυτούς δούλευαν ως λιμενεργάτες και ζούσαν στις κοινότητες της εργατικής τάξης στο ανατολικό Λονδίνο με συνέπεια να συνυπάρξουν ντόπιοι και μετανάστες, να αποκτήσουν κοινούς τρόπους συμπεριφοράς, να ανταλλάξουν γλωσσικά στοιχεία και να χορεύουν μαζί δυτικούς, ινδιάνικους χορούς, σκα, ρέγκε και μουσικά κομμάτια απο την σόουλ. Έτσι «γεννήθηκαν» οι Skinheads μια νεανική πολυφυλετική εργατική τάξη που είχε εμφανώς εχθρική στάση απέναντι σε αστυνομία, κράτος και αφεντικά.

Πηγή : Indymedia

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 23/08/2010, in Ιστορία - Θρησκείες and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

Σχολιάστε