Slavoj Zizek: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα, είναι η εποχή των τεράτων» [video]

Όταν τον Ιούνη του 2009 άκουσα για πρώτη φορά διάλεξη του Slavoj Zizek, δεν είχα ιδέα ποιός είναι αυτός ο περίεργος, υπέρβαρος, χλωμός, με άλουστα μαλλιά, με ταλαιπωρημένη και ξεχειλωμένη από πάνω μπλούζα 60άρης που κυριολεκτικά φτύνει λέξεις και ιδέες με ρυθμό πολυβόλου. Από τότε έγινε πηγή ιδεών, αμφισβήτησης βεβαιοτήτων που είχα, ριζικής διαφωνίας σε πολλά, «δογματικής» συμφωνίας σε άλλα. Κουβαλώντας την ταμπέλα του Elvis της πολιτικής φιλοσοφίας και παίζοντας συνειδητά με το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε μιντιακό θέαμα, ο Zizek κάνει εξαιρετικά αυτό που για μένα είναι ο ρόλος του διανοoύμενου, προκαλεί δημόσια και προσβάσιμα σε ευρύτερα κοινά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα, τον τρόπο που κάνουμε τις ερωτήσεις.

Για τη συνέχεια του κειμένου και ολόκληρο το video της ομιλίας του Zizek

Χθές (19/12), σε ένα κατάμεστο ΜΑΧ πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του, με τίτλο «Ζώντας στην εποχή των τεράτων». Εξαιρετικά γοητευτικός και προκλητικός ομιλητής ο Zizek, ανέπτυξε τις  ενδιαφέρουσες ιδέες του σε ένα κοινό που άκουγε πολύ προσεκτικά σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης.  Με αναφορές στην κρίση, το πρόβλημα των «κοινών», την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση και τη βία, ο Zizek κάνει εξαιρετικά αυτό που ο ίδιος περιέγραψε σαν στόχο του: δεν δίνει λύσεις σε προβλήματα αλλά αμφισβητεί  τον τρόπο που κατασκευάζονται τα ίδια τα προβλήματα ως τέτοια. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις τοποθετήσεις του, η παρέμβαση του μπορεί να ταράξει τις βεβαιότητες που καθένας μας (μπορεί να) έχει. Ακολουθεί ολόκληρο το video της εκδήλωσης της Κυριακής.

Πηγή video: aformi.wordpress.com

Posted on 20/12/2010, in Κόσμος, Κοινωνία, Παιδεία - Πανεπιστήμια, Πολιτική and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε