Γράμμα από τη φυλακή γυναικών, της κρατούμενης Μαριάνθης Πατσελή

Η φυλακή είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και εκεί διαφαίνεται καθαρά η αδικία, η ανισότητα, η πολιτική αδιαφορία. Οι φτωχοί και οι αδύναμοι πάντα καταλήγουν έρμαια των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Οι πλούσιοι και οι ισχυροί πάντα στο απυρόβλητο και φυσικά εκτός των τειχών. Η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, μετατρέπουν σιγά σιγά τις φυλακές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κοινωνικών κρατουμένων. Αποτέλεσμα; Άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο ή ακόμα και να κοιμούνται στα πατώματα, όπως στα Γιάννενα, τη Νεάπολη Κρήτης, την Άμφισσα, τα Χανιά…

Η ελλιπής και ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έλλειψη θέσεων εργασίας, δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και επιπλέον, αφού η κοινωνική κρίση επιβάλει περικοπές, κόβεται και η οικονομική ενίσχυση των απόρων. Όταν λοιπόν στη φυλακή πρέπει να πληρώνεις ακόμα και το χαρτί υγείας, καταλαβαίνεται την κατάσταση. 12.600 κρατούμενοι σε φυλακές 6.500 θέσεων και άλλοι 3.000 περίπου που περιμένουν σε κρατητήρια και μεταγωγών να αδειάσουν θέσεις για να μπουν. 500 περίπου θάνατοι κρατουμένων είναι ο απολογισμός της τελευταίας δεκαετίας από στατιστικές του Υπουργείου. Θάνατοι που οφείλονται σε παθολογικά αίτια, αυτοκτονίες και χρήση ναρκωτικών που όμως οι περισσότεροι θα είχαν προληφθεί αν είχαν γίνει άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο ή αν υπήρχε γιατρός εκεί.

Μόνο οι ψυχίατροι δεν κάνουν οικονομία στα ψυχοφάρμακα, που δίνονται αφειδώς και χωρίς διάγνωση για το πρόβλημα του καθενός αφού το καθεστώς απαιτεί καταστολή των κρατουμένων. Και δεν φτάνουν όλα αυτά, οι άμετρες προφυλακίσεις και οι εξοντωτικές ποινές καλά κρατούν. Το 1/3 του πληθυσμού των φυλακών είναι υπόδικοι, χωρίς στοιχειοθετημένα κατηγορητήρια, χωρίς αποδείξεις οι περισσότεροι. Άνθρωποι δηλαδή που πολλές φορές σέρνονται αναίτια στις φυλακές κι ακόμα κι αν δικαιωθούν στο δικαστήριο έχουν ήδη καταστραφεί. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα, με τόσο υψηλά ποσοστά προφυλακίσεων. Μετά δε το ξεσκέπασμα του παραδικαστικού, οι ποινές που επιβάλλονται στα δικαστήρια είναι εξοντωτικές.

Αλλοδαποί, οικονομικοί μετανάστες, κοινωνικοπολιτικοί πρόσφυγες, χρήστες ναρκωτικών και μικροπαραβάτες, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πάζλ των εγκλείστων. Άνθρωποι που δε χρίζουν εξοντωτικής τιμωρίας ή δε χρίζουν καν τιμωρίας αλλά προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας ή εναλλακτικών τρόπων έκτισης, καταστρέφονται στις φυλακές. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι ένας χρόνος κράτησης είναι υπέρ αρκετός για παραδειγματισμό και τιμωρία του παραβάτη. Από εκεί και πέρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της ηθικής, ψυχικής και πνευματικής κατάστασης του ανθρώπου. Για να μη μιλήσουμε για τις συνέπειες σε κοινωνικό, πολιτισμικό, επαγγελματικό, οικονομικό, οικογενειακό επίπεδο.

Αυτά τα προβλήματα προσπαθήσαμε να καταδείξουμε και με τη μεγάλη κινητοποίηση των κρατουμένων τον προηγούμενο μήνα. Παρά τις δυσκολίες και τη φίμωση των ΜΜΕ, καταφέραμε να κάνουμε κατανοητό στον κόσμο ότι στις φυλακές δεν είναι μόνο εγκληματίες και μεγαλοπαράνομοι αλλά απλοί άνθρωποι που η ανέχεια ή άλλα προβλήματα τους οδήγησαν εκεί και εγκλωβίστηκαν από ένα άδικο δικαστικό σύστημα και επιπλέον αναγκάζονται να ζουν χειρότερα και από τα ζώα, χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς αξιοπρέπεια. Ζητήσαμε ένα δικαιότερο ποινικό δίκαιο, καλύτερες συνθήκες κράτησης και άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών.

Μετά από συνάντηση επιτροπής κρατουμένων με τον Υπουργό και αρκετές μέρες διαβουλεύσεων, έγινε το πρώτο θετικό βήμα με την διαγραφή των πειθαρχικών και την ψήφιση νομοσχεδίου που αλλάζει το καθεστώς των προφυλακίσεων. Επιτυγχάνεται έτσι ένα μέρος της πολυπόθητης αποσυμφόρησης.

Μείζον θέμα είναι και η μη εφαρμογή ευνοϊκών διατάξεων των ισχυόντων νόμων κι αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί δεν είναι σαφείς και δίνει πάντα τη δυνατότητα και τη διακριτική ευχέρεια στους δικαστές να κρίνουν κατά το δοκούν. Η δικαστική εξουσία καλώς είναι ανεξάρτητη αλλά έχει καταντήσει ανεξέλεγκτη. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να φέρει τρία ακόμα νομοσχέδια εντός εξαμήνου που θα αφορούν στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού κώδικα, του νόμου περί ναρκωτικών και του ποινικού δικαίου και υπόσχεται μεγάλες αλλαγές και βαθιές τομές. Εμείς αναστείλαμε τις κινητοποιήσεις δίνοντάς του πίστωση χρόνου και επισημαίνοντάς του ότι το θέμα είναι να βρει και τρόπο εφαρμογής αυτών.

*Η Μαριάνθη Πατσελή δικάστηκε τον Σεπτέμβριο από το Δικαστήριο του Αιγαίου σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατοχή δύο γραμμαρίων χασίς και διακίνηση 12 και 14 γραμμαρίων ηρωίνης σε δύο συγκατηγορούμενές της! Η ίδια αρνείται ότι έδωσε στις συγκατηγορούμενες τα 12 και 14 γραμμάρια αλλά ακόμη κι αν ισχύει η κατηγορία, έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορούσε να καταδικαστεί πάνω από 5 έτη φυλάκισης.

Αναδημοσίευση από : Protagon

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 19/01/2011, in ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Δυο χρόνια μετά την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων στη Μυτιλήνη που καταδίκασε την 47χρονη σήμερα Μαριάνθη Πατσελή σε ισόβια για και εμπορεία ναρκωτικών, στις 6.6.12 το Εφετείο Κακουργημάτων που εξέτασε μετά από αναβολή την Έφεση της 47χρονης μείωσε την ποινή σε 5 χρόνια φυλάκιση.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: