Η εξέγερση των πεινασμένων

Οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αλγερία, αν και διαφορετικές στα αίτια αλλά και τις αφορμές που τις προκάλεσαν, αποτελούν προάγγελους κοινωνικών εκρήξεων που αναμένονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων δεν μπορούν πλέον να απορροφηθούν από κοινωνίες που ζούσαν εδώ και δεκαετίες κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Ενώ όμως αρκετοί διεθνείς αναλυτές αποδίδουν τις εξελίξεις στην αυξημένη ζήτηση τροφίμων από την Ασία και τις καταστροφές στην παραγωγή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, φαίνεται πως αγνοούν το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει στηθεί στην παγκόσμια αγορά.

Όπως συνέβει και το 2008, όταν παρατηρήθηκαν οι πρώτες σημαντικές εξεγέρσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη λόγω της αύξησης στις τιμές των τροφίμων, χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη τζογάρουν καθημερινά με την τύχη των φτωχότερων περιοχών του πλανήτη.

Τυνησία

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην Τυνησία, όπου αστυνομικοί άνοιξαν πυρ προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που διαδήλωναν σε δύο πόλεις. Η κυβέρνηση της χώρας διέταξε το κλείσιμο όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων μέχρι νεωτέρας, λόγω των ταραχών που ξέσπασαν.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για χειραγώγηση των κινητοποιήσεων από ξένους. Υποσχέθηκε δε, ότι θα δημιουργηθούν 300.000 θέσεων εργασίας μεταξύ 2011 και 2012.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τα επεισόδια, που ξέσπασαν εδώ κι ένα μήνα. Χιλιάδες οργισμένοι πολίτες διαδηλώνουν, ζητώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους νέους.

Αλγερία

Εξέγερση φτωχών στην Αλγερία των 60.000.000.000 δολαρίων κερδών το 2010 από την εξαγωγή και πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι πολίτες σε όλες σχεδόν της πόλεις ξεσηκώθηκαν για τις αυξήσεις βασικών προϊοντων και αγαθών. Σε όλες τις συνοικίες σχεδόν της πρωτεύουσας-δεν περιορίστηκαν μόνο στο κέντρο της πόλης-οι πολίτες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής ανάβοντας λάστιχα αυτοκινήτων και πετώντας πέτρες ανάγκασαν τα ΜΑΤ να υποχωρήσουν….

Για δυο μέρες τσιράκια της αλγερινής κυβέρνησης διοχέτευαν στο Διαδίκτυο – γνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του μέσου αυτού – βίντεο καλώντας τους πολίτες της χώρας να διαδηλώνουν πολιτισμένα με κεντρική πορεία και πανό όπως κάνουν στις πολιτισμένες χώρες. Κάτω από το βίντεο υπάρχουν και σχόλια πολλά από αυτά λένε «όταν σε κυβερνούν κλέφτες και διεθαρμένοι και πλούσιοι δεν κάνεις πολιτισμένες πράξεις αντίστασης».

http://www.aljazeera.net/NR/exeres/C54E6A4D-6A77-4632-8447-C2980AA4FF6F.htm

Νίκη της εξέγερσης των πεινασμένων που συγκλονίζει την Αλγερία εδώ και δυο μέρες. Μετά από κάλεσμα για «Παρασκευή της Οργής», σήμερα δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΗΜΑΡΑ, σύμφωνα με έκτακτη είδηση του Αλ-Τζαζίρα, αποφάσισε να πάρει πίσω όλες τις αυξήσεις και τα μέτρα που έλαβε πριν λίγες μέρες.

Πηγή : Alternative Disorder

About kyan

Raised on the mountains of western Greece, studied by the sea in the north of Greece, went underwater (The Netherlands) to work. Music, hip-hop in particular, is my specialty. Most of my posts are in Greek and they rant about the defeat of capitalism and the rise of the weak.

Posted on 11/01/2011, in Κόσμος, Κοινωνία and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Εμπρος σηκωθειτε,να βγουμε στους δρομους, γυναικες και αντρες με οπλα στους ωμους….

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε